Η στεφάνη είναι μια προσθετική αποκατάσταση που παραμένει μόνιμα στο στόμα και καλύπτει πλήρως σαν θήκη ένα δόντι με εκτεταμένες βλάβες για να το προστατεύσει και να διατηρήσει την αισθητική και τη λειτουργικότητά του.
Οι στεφάνες χρησιμοποιούνται όταν σε ένα δόντι υπάρχει μεγάλη απώλεια ιστού λόγω τερηδόνας και η αποκατάσταση με απλό σφράγισμα δεν είναι ασφαλής επιλογή γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάγματος. Επίσης, δόντια με μεγάλα σφραγίσματα καλό είναι να προστατεύονται με θήκες για τον ίδιο λόγο. Συχνά, τοποθετούμε θήκη και μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία, γιατί και σε αυτήν την περίπτωση το δόντι μπορεί να είναι εύθραυστο. Σε περίπτωση κατάγματος ενός δοντιού, και ιδίως όταν το σπασμένο τμήμα είναι μεγάλο, οι θήκες προστατεύουν το αποδυναμωμένο δόντι από την περαιτέρω φθορά και την ενδεχόμενη απώλειά του.
Η διαδικασία της τοποθέτησης είναι ανώδυνη. Αρχικά προετοιμάζουμε το δόντι για να δεχτεί τη στεφάνη, τροχίζοντάς το περιμετρικά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο χώρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν να χρειάζεται να προηγηθεί απονεύρωση του δοντιού και τοποθέτηση άξονα στο ριζικό σωλήνα για την καλύτερη στερέωση της στεφάνης. Στη συνέχεια παίρνουμε αποτυπώματα από τον ασθενή και με βάση αυτά θα κατασκευαστεί η στεφάνη στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Μέχρι τότε τοποθετούμε μια προσωρινή στεφάνη και όταν η μόνιμη ετοιμαστεί, θα την τοποθετήσουμε και θα την συγκολλήσουμε στο δόντι. Στο μεταξύ έχουμε ελέγξει και την εφαρμογή.
Οι γέφυρες είναι στην ουσία ένα σύνολο από στεφάνες ενωμένες μεταξύ τους με τις οποίες υποκαθιστούμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Οι δύο ακριανές στεφάνες της κατασκευής τοποθετούνται στα φυσικά δόντια εκατέρωθεν του κενού που έχει δημιουργηθεί από την απώλεια δοντιού ή δοντιών. Δηλαδή αυτά τα φυσικά δόντια λειτουργούν σαν στηρίγματα της γέφυρας, ενώ στο μέσο βρίσκονται οι στεφάνες που θα αντικαταστήσουν τα φυσικά δόντια. Φυσικά, μια γέφυρα μπορεί να στηρίζεται και σε εμφυτεύματα.
Για να τοποθετήσουμε μια γέφυρα, θα πρέπει πρώτα να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζουν τα φυσικά δόντια-στηρίγματα, όπως η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος. Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθούμε για την τοποθέτηση των στεφανών.
Οι ολικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που ο ασθενής έχει χάσει όλα του τα δόντια στη μία ή και στις δύο γνάθους. Αποτελούνται από ένα μέρος που υποκαθιστά τα ούλα και κατασκευάζεται από ακριλικό υλικό, και ένα μέρος που περιλαμβάνει τα τεχνητά δόντια από πορσελάνη ή ακρυλικό.
Οι μερικές οδοντοστοιχίες επιλέγονται όταν λείπουν από την γνάθο πολλά δόντια αλλά έχουν σωθεί και κάποια που μπορεί να λειτουργήσουν ως στηρίγματα για την οδοντοστοιχία. Με μία μόνο μερική οδοντοστοιχία μπορούμε να αντικαταστήσουμε ταυτόχρονα πολλά δόντια σε διαφορετικές θέσεις της γνάθου και έτσι αποφεύγουμε την κατασκευή πολλών γεφυρών.
Ανάλογα με τον τρόπο που οι μερικές οδοντοστοιχίας συνδέονται με τα δόντια, διακρίνονται σε εκείνες με μεταλλικά άγκιστρα και σε εκείνες με συνδέσμους ακριβείας.
Οι οδοντοστοιχίες με άγκιστρα διαθέτουν ένα μεταλλικό πλαίσιο από ειδικό κράμα που καταλήγει σε μια πλαστική βάση. Εκεί τοποθετούνται τα τεχνητά δόντια, ενώ η όλη κατασκευή στηρίζεται στα ούλα αλλά και στα υπάρχοντα φυσικά δόντια με μεταλλικά άγκιστρα.
Για τις οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας χρειάζεται να τοποθετήσουμε στεφάνες στα φυσικά δόντια, ώστε να «κουμπώσουν» σταθερά οι οι ειδικοί σύνδεσμοι της οδοντοστοιχίας. Σε σχέση με τις συμβατικές μερικές οδοντοστοιχίες, προσφέρουν καλύτερη σταθερότητα και είναι ανώτερες αισθητικά γιατί δεν έχουν μεταλλικούς βραχίονες που είναι ορατοί στο στόμα.
Για να πετύχουμε ικανοποιητική σταθερότητα χρησιμοποιούμε ειδικά συγκρατητικά μέσα, δηλαδή συνδέσμους ακριβείας, που εφαρμόζουν και κουμπώνουν πάνω στις ρίζες. Μια επένθετη ολική οδοντοστοιχία προσφέρει πολύ μεγαλύτερη συγκράτηση και σταθερότητα σε σχέση με την κλασική που στηρίζεται μόνο στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Γι’ αυτό είναι μια λύση με πολύ καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη άνεση αφού είναι μικρότερη ως κατασκευή, ενώ η παραμονή των φυσικών ριζών εμποδίζει την απορρόφηση του οστού.